Verbeter je kracht & snelheid met plyometrie training

Korte, intensieve bewegingen met maximale kracht. Dat is plyometrie! Het is vooral populair onder atleten en sporters om hun kracht en snelheid te verbeteren, vooral sport-specifiek (de zogenoemde KIMI training : Kracht Imitatie training) om zodoende de juiste vezels en structuren te belasten. Het zenuwstelsel wordt op deze manier op de juiste manier geprikkeld om, wanneer het er echt om gaat, je lichaam in staat is deze energie en sturing optimaal om te zetten in je (sport)prestatie.

Is het ook geschikt voor mij?
Gezien de intensiteit van de oefeningen is het niet geschikt voor als je net begint of herstellende bent van een blessure. Je zet namelijk heel veel kracht en belasting op je gewrichten, spieren en pezen. Het is beter om plyometrie training uit te stellen, als je niet fit bent of een tijd niet hebt getraind. Stapsgewijze opbouw is uitermate belangrijk om je lichaam te laten wennen aan dit soort belasting. Zorg voor een optimale cardiovasculaire (conditie) en musculaire (spier) uithoudingsvermogen.

Bij twijfel, raadpleeg je een specialist. Idealiter wordt dit soort training altijd uitgevoerd onder supervisie van een fysiotherapeut of performance trainer.