Dry Needling is een behandelvorm die zich met name richt op pijnklachten in de spieren, waarbij gebruik wordt gemaakt van een acupunctuur naald. Het richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven in een meer uitgebreid gebied. Meestal is er sprake van spierverhardingen, die vaak als ‘spierknopen’ worden benoemd.

Waarom Dry Needling?

Door het ontspannen van de spieren, wordt er gezorgd voor niet alleen een sneller herstel, maar ook een verbetering van je prestatie! De spieren worden beter op lengte belastbaar en dit vergroot je output in (sport)specifieke situaties. Het is een ondersteunend middel dat tijdens jouw revalidatie gebruikt kan worden en kan een meerwaarde zijn in je herstelproces.

Wat is een spierverharding en wat voel je?
Een spierverharding is een hard aanvoelende plek in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam kan geven. Bij het onderzoek naar de oorzaak van de pijn zien we dat er vaak meerdere spieren bij betrokken kunnen zijn. De spierverhardingen kunnen zich als volgt uiten:

  • Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling
  • Bewegingsbeperkingen en/of stijfheid
  • Verminderde kracht bij aanspannen van de spier
  • Uitbreiding door pijn ontwijkend gedrag
  • Soms ook reacties als zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen.

Hoe voelt een behandeling aan?
Het inbrengen van het naaldje voel je niet of nauwelijks. Als de spierverharding aangeprikt wordt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat gaat zo snel, dat u meestal even schrikt en soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Na deze schokjes ontspant de spier zich meestal direct zonder de voor jou herkenbare pijn. Het kan ook voorkomen dat je het tijdens de behandeling even warmer krijgt en gaat zweten. Heel soms geeft het kortdurend een naar of vermoeid gevoel. Dit is niet iets waar u zich zorgen over hoeft te maken, dit verdwijnt weer snel.

Wat gebeurt er na de behandeling?
Onze ervaring is dat de spieren na deze behandeling soepeler zijn geworden en dat het een verlichtend gevoel geeft. Soms, als er erg veel stijve spieren zijn, voel je de eerste 2 dagen een zeurderige napijn, de behandeling werkt dan nog even na. Dit gevoel verdwijnt.

 

Is Dry Needling acupunctuur?

De methodiek van Dry Needling is hierboven beschreven. Bij acupunctuur wordt gewerkt vanuit een energetisch concept en heeft daardoor een andere verklaringswijze. De naalden worden vaak langduriger geplaatst, en gezet in energiebanen. Bij Dry Needling wordt kortdurend spieren behandeld, die geplaatst worden in spierverhardingen. Wel kan er gebruik gemaakt worden van dezelfde naalden.